Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

ΚΛΙΝΙΚH ΕΚΤΙΜΗΣΗ TOY BITAMINOYXOY ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ SOUVENAID

Στο βιταμινούχο αυτό ρόφημα έγινε κλινική δοκιμή ώστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει θετική επίδραση σε ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ. Θεωρητικά και σύμφωνα με τον κατασκευαστή το ρόφημα έχει την ικανότητα να βελτιώνει τις επιδόσεις αντίληψης σε ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ που παρουσίαζαν από ελαφριά εώς μέτρια συμπτώματα της εκφυλιστικής αυτής ασθένειας του εγκεφάλου.

Πρόσφατη κλινική μελέτη τρίμηνης διάρκειας που έγινε στη Ευρώπη, όπου το βιταμινούχο αυτό ρόφημα είναι γνωστό με την ονομασία Souvenaid , έδειξε βελτίωση των ικανοτήτων όσον αφορά την προφορική ανάκληση γεγονότων από ασθενείς που παρουσιάζουν μιά ήπια μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ σε μελέτη που είχε τρίμηνη διάρκεια. Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Rush είχε σαν ζητούμενο το εάν το Souvenaid μπορεί να επιβραδύνει τον εκφυλισμό της μνήμης σε ασθενείς με ήπια εως μέτρια συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η Ευρωπαική κλινική δοκιμή έδειξε πως το Souvenaid βελτίωσε την προφορική ανάκληση γεγονότων σε ασθενείς που παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στην κλινική αυτή δοκιμή πήραν μέρος 225 ασθενείς με ήπια εως μέτρια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες όπου στην μία χορηγήθηκε Souvenaid και στη δεύτερη αδρανές εικονικό φάρμακο.

Στην προγραμματισμένη επόμενη κλινική δοκιμή θα συμμετάσχουν 500 ασθενείς με ήπια και μέτρια συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ οι οποίοι ήδη ακολουθούν θεραπείες με αναγνωρισμένα από τους κρατικούς οργανισμούς φαρμάκων των χωρών τους φάρμακα .Στους μισούς θα χορηγηθούν περίπου 120 γραμμάρια Souvenaid γιά μία περίοδο 24 εβδομάδων , ενώ στους υπόλοιπους ένα εικονικό φάρμακο με παρόμοια γεύση , χρώμα και σύνθεση.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν εάν οι ασθενείς με την νόσο του Αλτσχάιμερ εμφανίσουν βελτίωση στην αντίληψη και τις λειτουργικές επιδόσεις τους σε τομείς όπως η μνήμη, ομιλία,συγκέντρωση/προσοχή,ανάκληση γεγονότων,εκτελεστικές ικανότητες και επεξεργασία πληροφοριών.

Εάν το Souvenaid αποδειχθεί αποτελεσματικό στην βελτίωση των λειτουργειών της αντίληψης , τότε το βιταμινούχο αυτό ρόφημα ίσως χορηγηθεί στο εγγυς μέλλον ώς συμπλήρωμα των θεραπειών της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου