Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ τείνει να εξελιχθεί σε δυσβάστακτο βάρος για κυβερνήσεις και κρατικούς οργανισμούς υγείας.Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το φορτίο που αναγκάζονται να σηκώσουν οι σύζυγοι και τα μέλη της οικογένειας ,οι οποίοι συχνά είναι στην πρώτη γραμμή φροντίδας και υποστήριξης των ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτοί που ξαφνικά βρέθηκαν να είναι οι νοσοκόμοι στο ίδιο τους το σπίτι ,είναι μέλη της οικογένειας και αποτελούν ένα ποσοστό 70 % αυτών που παρέχουν κατ΄οίκον φροντίδα σε ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε νόσος του Αλτσχάιμερ και άνοια.Με έναν πληθυσμό που διαρκώς γηράσκει,αυτό σημαίνει πως τον ρόλο του νοσοκόμου πολύ συχνά καλείται να παίξει ο / η γηραιός σύζυγος ο οποίος συνήθως αντιμετωπίζει και τα δικά του προβλήματα υγείας.

Αυτοί που φροντίζουν ασθενείς με την νόσο του Αλτσχάιμερ βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιο άγχος το οποίο προκαλείται από τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την φροντίδα ενός ασθενούς της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συχνά δεν μένει καθόλου χρόνος για τον ίδιο τους τον εαυτό καθώς η φροντίδα των αγαπημένων προσώπων που νοσούν γίνεται βασικό μέλημα και καθήκον τους.

Αυτοί που βρέθηκαν να φροντίζουν έναν ασθενή του Αλτσχάιμερ συνήθως στερούνται των γνώσεων και της εκπαίδευσης που απαιτούνται για την φροντίδα του ατόμου που υποφέρει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Συχνά ο συγγενής που επωμίζεται την φροντίδα του ασθενούς δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί στις αλλαγές συμπεριφοράς του ασθενούς που πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Οι τοπικές οργανώσεις και συλλόγοι για την νόσο του Αλτσχάιμερ συνήθως έχουν ομάδες υποστήριξης και παρέχουν εκπαίδευση για τους συγγενείς που αναλαμβάνουν την φροντίδα των ασθενών ,όπως επίσης και πληροφορίες για τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα που διατίθενται ως βοήθεια για την φροντίδα όσων πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ.Οι συλλόγοι και οργανισμοί αυτοί συνήθως στελεχώνονται από άτομα τα οποία γνωρίζουν το τι πρέπει να περιμένει κανείς από την εγκεφαλική αυτή νόσο ,και είναι πρόθυμα να παράσχουν βοήθεια στους συγγενείς που φροντίζουν τον ασθενή της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το να είναι κανείς επιφορτισμένος με την φροντίδα του ασθενούς της νόσου Αλτσχάιμερ συχνά σημαίνει πως θα πρέπει να βάλει στην άκρη την προσωπική ζωή του και τις ανάγκες του .Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουν πως το να έχεις στην οικογένεια ένα αγαπημένο πρόσωπο στο οποίο διαγνώστηκε η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι ντροπή.Το να ζητήσει δε βοήθεια είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν είναι με κανέναν τρόπο ενδεικτικό αποτυχίας στην φροντίδα του ασθενούς.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου